KEK PISANG

Thursday, July 9, 2020

AYAM SOS TIRAM










RESEPI AYAM SOS TIRAM
sumber :    resepichenom.com




Bahan-Bahan :

400  gm  ayam
1 1/2  sudu kecil  tepung jagung/tepung gandum
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap cair
1  sudu besar  kicap manis
1/2  cawan  minyak masak
3  ulas  bawang putih
1/2  biji  bawang Holland
6-10  biji  cili padi
1  pokok  daun bawang
1 1/2  sudu besar  sos tiram
Sedikit serbuk lada sulah
1/2  sudu besar  kicap manis
1  sudu besar  tepung jagung + 3 sudu besar  air
Air tambahan   ~  untuk kuah


Cara Memasak :

1.  Potong bawang putih (cincang kasar), bawang Holland, cili padi dan daun bawang.

2.  Perap ayam dengan tepung jagung (1 1/2 sudu kecil), sos tiram (1 sudu besar) dan kicap cair (1 sudu besar).  Gaul sebati dan perap dalam 10 minit.

3.  Panaskan minyak masak kemudian tumis bawang Holland kemudian bawang putih.  Bila bawang putih dah perang dan bawang Holland lembut, angkat dan ketepikan.

4.  Di dalam kuali yang sama, gorengkan pula ayam.  Bila ayam sedikit garing, masukkan pula sos tiram (1 1/2 sudu besar), serbuk lada sulah dan air.

5.  Bila ayam dah hampir masak, masukkan cili padi, kicap manis (1/2 sudu besar) dan daun bawang.  Biarkan mendidih seketika sehingga ayam lembut.

6.  Masukkan air bancuhan tepung jagung.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.  Masukkan balik bawang-bawang yang digoreng tadi.  Gaul sebati. 

7.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.

TIPS :   Bawang perlulah diangkat selepas ditumis supaya ayam lebih garing bila digoreng.



No comments:

Post a Comment