KEK PISANG

Sunday, July 5, 2020

KENGSOM IKAN KERISI










RESIPI KENGSOM IKAN KERISI
sumber :    FB@BIKMM @ Tiesha Abdul Rahman




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan kerisi
1/2  cawan  air
1/2  cawan  air asam jawa
1  keping  asam keping
Garam/gula/serbuk pati ayam
Sayur kangkung secukupnya
Minyak masak


Bahan-Bahan Dikisar :

5  tangkai  cili kering
5  biji  cili padi merah
1  inci  kunyit hidup
1/4  inci  halia
1/4  inci  belacan
1  batang  serai
2  helai  daun limau purut


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2.  Kemudian, masukkan air dan air asam jawa.  Biarkan mendidih.
3.  Seterusnya, masukkan ikan kerisi, asam keping dan perasakan ia secukupnya.  Biarkan ikan masak.
4.  Akhir sekali, masukkan sayur kangkung dan bolehlah tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.


TIPS :

~   boleh masukkan juga hirisan nanas.
~   jika suka pedas yang extra, boleh masukkan lagi cili padi.
~   kuah bergantung pada selera masing-masing.
~   boleh perah limau nipis jika sukakan kuah yang masam.
~   sayur kangkung jangan letak terlalu awal, jika tidak ia akan layu.


No comments:

Post a Comment