GOLDEN SPONGE CUPCAKES
sumber : Insta@cheta_78
kredit : nasilemaklover
Bahan-Bahan :
50 gm butter (salted)
50 gm tepung kek@superfine flour
3 biji kuning telur gred A
55 gm susu segar
3 biji putih telur gred A
50 gm gula kastor
6 gm tepung jagung
Cara-Cara :
1. Sediakan cupcakes casing dan susun atas loyang pembakar.
2. Cairkan mentega dalam saucepan, apabila dah berbuih tutup api.
3. Masukkan tepung dan kacau segera. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sebati.
4. Masukkan kuning telur satu persatu dan kacau sebati. Ketepikan.
5. Campurkan gula dan tepung jagung, gaul sebati. Ketepikan.
6. Putar putih telur hingga berbuih. Masukkan campuran gula dan tepung jagung secara bertahap 3 kali dan putar hingga kaku@stiff peaks.
7. Kaupbalik sebati adunan meringue 1-3 sekali proses.
8. Sudukan adunan ke dalam cupcake casing 3/4 penuh.
9. Bakar cupcakes selama 30-40 minit/hingga masak suhu 160'C (oven dipanaskan terlebih dahulu). Tempoh membakar bergantung pada oven masing-masing.
No comments:
Post a Comment