KEK PISANG

Thursday, July 2, 2020

TAUHU BERLAUK SAMBAL KICAP










TAUHU BERLAUK SAMBAL KICAP
sumber :    FB@Resepiorangdahulu
kredit :    arianasofiaahmad@you tube.




Bahan-Bahan :

2  ketul  isi ayam *
4  ketul  tauhu putih *
4  tiub  tofu telur@tauhu telur *
4  biji  telur *
1  batang  lobak merah   (dicincang halus/dipotong kiub kecil)
4  tangkai  daun sup   (dihiris halus)
4  tangkai  daun bawang   (dicincang halus)
3  biji  bawang merah   (dipotong dadu halus)
2  biji  cili api   (dihiris halus)
2  sudu kecil  serbuk lada putih
1  sudu kecil  serbuk lada hitam
1  sudu kecil  aji-no-moto   (saya tak letak)
1  kiub  pati ayam


Bahan Sambal Kicap :

1  cawan  kicap lemak manis
1  sudu besar  sos tiram
8  biji  cili api
4  biji  bawang putih


Bahan Pencelup Tauhu :

2  biji  telur
Sedikit garam


P/S :   Semua bahan yang bertanda (*) di kisar.  Full video lihat :   youtube@ariana sofia ahmed


Cara Penyediaan :

Di dalam blender, mula-mula masukkan telur, isi ayam, tofu telur dan akhir sekali tauhu putih, kisar sehingga sebati.
Kemudian tuangkan ke dalam mangkuk/bekas yang sesuai dan gaul dengan bahan-bahan yang lain (lobak merah + cili api + bawang merah + daun sup + daun bawang + serbuk lada putih + serbuk lada hitam + aji-no-moto dan akhir sekali kiub pati ayam (hancurkan dulu), kesemua bahan ini digaul sebati.
Kemudian tuangkan ke dalam loyang 9 x 9 inci, alas plastik untuk memudahkan dikeluarkan dari loyang setelah masak.
Kukus sehingga masak selama 25-30 minit.  Setelah masak sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong ikut suka.   (saya potong bentuk kiub saja).
Kemudian celup tauhu yang dipotong kiub tadi ke dalam bahan pencelup, goreng sehingga kekuningan.  Angkat dan toskan.
Sedia dihidang bersama Sambal Kicap.  Sangat enak dihidangkan panas-panas.

Cara membuat Sambal Kicap :

Dalam blender, masukkan cili api, bawang putih, sos tiram dan kicap, lalu blend/kisar sehingga sebati.  Tuangkan ke dalam mangkuk.
SIAP !


No comments:

Post a Comment