Tuesday, July 28, 2020
SAMBAL SOTONG
RESEPI SAMBAL SOTONG
( Mariana Zainal )
Bahan-Bahan :
1 kg. sotong
2 sudu besar membukit gula pasir
1 sudu kecil garam
1 keping asam keping@asam gelugor atau air asam jawa
Sedikit halia (hiris)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
1/2 cawan air (untuk kuah)
3 senduk sayur minyak masak, untuk menumis sambal
Garam, gula, serbuk perasa
Bahan-Bahan Kisar :
20-25 tangkai cili kering (boleh tambah jika suka lebih pedas)
1 1/2 biji cili besar
5 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil belacan (sikit saja)
Cara Memasak :
1. Goreng sekejap sotong (tanpa minyak) untuk keringkan air sotong. Kemudian toskan.
2. Panaskan 3 senduk sayur minyak masak, masukkan sedikit hirisan halia (tujuannya untuk bagi cili yang kita tumis nanti cepat garing naik minyak) jangan buang ..... terus masukkan bahan kisar.
3. Masukkan bahan kisar, gula, garam, bahan perasa, asam keping. Tumis sehingga betul-betul masak dan naik minyak menggunakan api sederhana. Dah elok naik minyak, masukkan sotong dan bawang besar, gaul rata, boleh masukkan air 1/2 cawan untuk kuah. Dah mendidih ganas, bolehlah tutup api ..... SIAP!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ayo segera bergabung dengan kami hanya dengan minimal deposit 20.000
ReplyDeletedapatkan bonus rollingan dana refferal ditunggu apa lagi
segera bergabung dengan kami di i*o*n*n*q*q