KEK PISANG

Tuesday, July 7, 2020

TART NENAS MAWAR








TART NENAS MAWAR
( Cik Dayang Zuhaila )




Bahan-Bahan :

250  gm  pure butter
70  gm  gula icing
1  biji  kuning telur gred A
Esen vanilla
Secubit garam   (optional)
30  gm  tepung kastad
30  gm  susu tepung
400  gm  tepung gandum
Inti nenas secukupnya   (bulat-bulatkan dulu)


Cara-Cara :

Butter + gula icing, kacau dengan menggunakan whisk/senduk kayu sampai gula larut dan sebati.
Masukkan secubit garam, kuning telur, kacau sebati.
Masukkan susu tepung, kacau diikuti dengan tepung kastad, kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau/uli hingga menjadi doh yang lembut (tidak melekat di tangan).  (Jika adunan lembik, tambah sedikit tepung).
Canai dan terap.  (Saya menggunakan acuan bentuk 'Love' memandangkan tiada acuan bentuk bulat).
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu suhu 170'C selama 20-25 minit@hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).





No comments:

Post a Comment