KEK PISANG

Monday, July 20, 2020

KUIH BAKAR CEMPEDAK











RESIPI BINGKA CEMPEDAK@
KUIH BAKAR CEMPEDAK
sumber :    resicitarasawan




Bahan-Bahan :

200  gm  isi cempedak
350  ml  air
450  ml  santan kotak KARA
220  gm  gula pasir
200  gm  tepung gandum
30  gm  tepung beras
3  biji  telur gred B
1/4  sudu teh  garam
1/4  sudu teh  pewarna kuning
2  sudu besar  mentega cair


Hiasan :   Isi cempedak secukupnya
Loyang :   8 inci atau acuan kemboja 4 biji   ~  digris dengan mentega cair


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 200'C.

2.  Kisar isi cempedak, gula pasir dan air sehingga hancur.  Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama bahan-bahan yang lain sehingga rata dan tidak berketul.

3.  Panaskan acuan yang digris dengan mentega di atas dapur gas sehingga panas.  Tutup api dan tuangkan 3/4 penuh adunan.  Buka api perlahan dan biarkan sehingga bahagian tepi adunan masak.

4.  Ambil  isi cempedak dan letakkan di tepi dan tengah acuan.  Biarkan seketika.

5.  Angkat dan masukkan acuan ke dalam oven dan bakar di rak tengah selama 35-40 minit sehingga masak dan atasnya keperangan.

6.  Untuk menggaringkan permukaan atas kuih, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar selama 5 minit lagi sehingga nampak garing.

7.  Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment