RESIPI BINGKA CEMPEDAK@
KUIH BAKAR CEMPEDAK
sumber : resicitarasawan
Bahan-Bahan :
200 gm isi cempedak
350 ml air
450 ml santan kotak KARA
220 gm gula pasir
200 gm tepung gandum
30 gm tepung beras
3 biji telur gred B
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna kuning
2 sudu besar mentega cair
Hiasan : Isi cempedak secukupnya
Loyang : 8 inci atau acuan kemboja 4 biji ~ digris dengan mentega cair
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C.
2. Kisar isi cempedak, gula pasir dan air sehingga hancur. Masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama bahan-bahan yang lain sehingga rata dan tidak berketul.
3. Panaskan acuan yang digris dengan mentega di atas dapur gas sehingga panas. Tutup api dan tuangkan 3/4 penuh adunan. Buka api perlahan dan biarkan sehingga bahagian tepi adunan masak.
4. Ambil isi cempedak dan letakkan di tepi dan tengah acuan. Biarkan seketika.
5. Angkat dan masukkan acuan ke dalam oven dan bakar di rak tengah selama 35-40 minit sehingga masak dan atasnya keperangan.
6. Untuk menggaringkan permukaan atas kuih, tukar fungsi oven kepada grill dan bakar selama 5 minit lagi sehingga nampak garing.
7. Biarkan betul-betul sejuk baru dipotong dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment