KEK PISANG

Tuesday, July 7, 2020

SAMBAL DAGING MERAH









RESIPI SAMBAL DAGING MERAH
sumber :    www.rasa.my




Bahan-Bahan :

500  gm  daging   (rebus hingga empuk)
1  biji  kentang   (kupas kulit, hiris & goreng)  (saya tambah)
4  sudu makan  pes cili kering
1  sudu makan  sos tomato
1  sudu makan  sos cili
1  sudu makan  air asam jawa
1  biji  bawang besar   (hiris)
Garam & gula secukup rasa
4  sudu makan  minyak masak


Bahan Kisar :

5  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
2  cm  halia
1  batang  serai   (hiris)


Cara Memasak :

1.  Hiris daging kecil-kecil.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak masak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
3.  Kemudian masukkan pes cili kering, teruskan kacau hingga pecah minyak.
4.  Tambahkan air asam jawa, sos cili, sos tomato, kentang yang digoreng dan hirisan daging.
5.  Gaul rata hingga sekata, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6.  Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
7.  Kecilkan api dan biarkan sambal terus mereneh dan timbul minyak.
8.  Tutup api, Sambal Daging sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment