Tuesday, July 7, 2020
SAMBAL DAGING MERAH
RESIPI SAMBAL DAGING MERAH
sumber : www.rasa.my
Bahan-Bahan :
500 gm daging (rebus hingga empuk)
1 biji kentang (kupas kulit, hiris & goreng) (saya tambah)
4 sudu makan pes cili kering
1 sudu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan air asam jawa
1 biji bawang besar (hiris)
Garam & gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
Bahan Kisar :
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai (hiris)
Cara Memasak :
1. Hiris daging kecil-kecil. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak, tumiskan bahan kisar hingga wangi.
3. Kemudian masukkan pes cili kering, teruskan kacau hingga pecah minyak.
4. Tambahkan air asam jawa, sos cili, sos tomato, kentang yang digoreng dan hirisan daging.
5. Gaul rata hingga sekata, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
7. Kecilkan api dan biarkan sambal terus mereneh dan timbul minyak.
8. Tutup api, Sambal Daging sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment