KEK PISANG

Sunday, July 5, 2020

SAMBAL KERING










RESIPI SAMBAL KERING
( Mariana Zainal )




Bahan-Bahan :

2  cawan  ikan bilis   (kopek & goreng garing, pastikan betul-betul garing, toskan & biarkan sejuk)
2  cawan  kacang tanah   (goreng, toskan dan biarkan sejuk)
4  peket  tempe   (hiris nipis, goreng garing, toskan & biarkan sejuk)
7  sudu besar  gula   (suka manis boleh tambah)
Sedikit garam  (jangan bubuh banyak, ikan bilis dah masin)
2  sudu besar  air asam jawa   (bubuh cair-cair saja, jika suka)
Sedikit serbuk perasa


Bahan Kisar :   (kisar semua bahan ini)

25  tangkai  cili kering   (tak suka pedas, kurangkan, potong buang bijinya)
1  biji  bawang besar
7-8  ulas  bawang putih
3  senduk  minyak masak


Cara Memasak :

Panaskan kuali (jangan letakkan minyak masak dah, sebab kita dah kisar bahan kisar sekali dengan minyak masak.  Cara ini untuk mengelakkan minyak masak merecik merata), gunakan api sederhana.  Masukkan bahan kisar, bila cili dah masak dan berubah warna masukkan gula, air asam jawa, sedikit garam, tumis sampai betul-betul masak dan berubah warna jadi gelap.  Bila dah berbuih kecil dan pekat masukkan tempe, ikan bilis dan kacang, gaul rata sehingga semua bersalat sambal.  Masukkan dalam talam, ratakan, bakar 5 minit, biarkan betul-betul sejuk baru masukkan ke dalam bekas, suhu 160'C - 170'C api atas bawah.
SIAP !


No comments:

Post a Comment