Mango Filling
Nutella Filling
RESIPI CHEESE TART
sumber : Insta@zulfaza_loves_cooking
Shell Tart :
125 gm marjerin
50 gm gula aising
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur gred A
250 gm tepung gandum
5 gm susu tepung Nespray full cream
1/2 sudu besar air sejuk dari peti ais
Cara-Cara :
Pukul marjerin dan gula aising sehingga sebati. Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu tepung, air sejuk dan tepung. Uli sebati dengan senduk kayu sehingga menjadi doh. Tekan doh ke dalam acuan tart 4.5 cm. Buang lebihan doh tepi acuan sehingga kemas. Cucuk bahagian tengah dengan garfu. Buat sehingga habis adunan doh.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal dengan suhu 170'C menggunakan api atas bawah selama 20-25 minit.
Bahan Filling :
250 gm cream cheese (suhu bilik)
50 gm gula kastor
25 gm mentega
1 biji telur gred A/B
25 gm whipping cream 'dairy'
20 gm tepung gandum
Inti :
Jem blueberry/strawberry
Apricot gel untuk glaze (optional)
Cara-Cara :
1. Satukan gula kastor, cream cheese dan mentega. Pukul sehingga ringan dan licin.
2. Masukkan telur dan pukul sebati.
3. Tambahkan whipping cream dan gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sebati.
5. Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam shell yang telah diisikan dengan inti. Paipkan sedikit blueberry jem sebagai hiasan - guna pencungkil gigi untuk mencorakkannya.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 8-10 minit. Kalau terlebih bakar, filling cheese akan merekah. Bila dah sejuk bolehlah disapu dengan glaze nak bagi nampak berkilat jika suka.
Izin promo ya Admin^^
ReplyDeletebosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik
ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
add Whatshapp : +85515373217 ^_~ :))