KEK PISANG

Tuesday, July 21, 2020

CHEESE TART

 Mango Filling
 Nutella Filling








RESIPI CHEESE TART
sumber :    Insta@zulfaza_loves_cooking




Shell Tart :

125  gm  marjerin
50  gm  gula aising
1  sudu teh  esen vanilla
1/2  biji  kuning telur gred A
250  gm  tepung gandum
5  gm  susu tepung Nespray full cream
1/2  sudu besar  air sejuk dari peti ais


Cara-Cara :

Pukul marjerin dan gula aising sehingga sebati.  Tambahkan 1/2 biji kuning telur, esen vanilla, susu tepung, air sejuk dan tepung.  Uli sebati dengan senduk kayu sehingga menjadi doh.  Tekan doh ke dalam acuan tart 4.5 cm.  Buang lebihan doh tepi acuan sehingga kemas.  Cucuk bahagian tengah dengan garfu.  Buat sehingga habis adunan doh.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal dengan suhu 170'C menggunakan api atas bawah selama 20-25 minit.


Bahan Filling :

250  gm  cream cheese   (suhu bilik)
50  gm  gula kastor
25  gm  mentega
1  biji  telur gred A/B
25  gm  whipping cream 'dairy'
20  gm  tepung gandum


Inti :   
Jem blueberry/strawberry
Apricot gel untuk glaze  (optional)


Cara-Cara :

1.  Satukan gula kastor, cream cheese dan mentega.  Pukul sehingga ringan dan licin.

2.  Masukkan telur dan pukul sebati.

3.  Tambahkan whipping cream dan gaul rata.

4.  Akhir sekali masukkan tepung dan kacau sehingga adunan sebati.

5.  Masukkan adunan cheese ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam shell yang telah diisikan dengan inti.  Paipkan sedikit blueberry jem sebagai hiasan - guna pencungkil gigi untuk mencorakkannya.

6.  Bakar pada suhu 180'C selama 8-10 minit.  Kalau terlebih bakar, filling cheese akan merekah.  Bila dah sejuk bolehlah disapu dengan glaze nak bagi nampak berkilat jika suka.


1 comment:

  1. Izin promo ya Admin^^
    bosan tidak ada yang mau di kerjakan, mau di rumah saja suntuk,
    mau keluar tidak tahu mesti kemana, dari pada bingung
    mari bergabung dengan kami di ionqq^^com, permainan yang menarik
    ayo ditunggu apa lagi.. segera bergabung ya dengan kami...
    add Whatshapp : +85515373217 ^_~ :))

    ReplyDelete