KEK PISANG

Friday, July 10, 2020

PANDAN CHIFFON CAKE










PANDAN CHIFFON CAKE
sumber :    Insta@cheta_78




Bahan A :

4  biji  kuning telur   (saya guna gred A)
60  gm  fresh milk@susu segar
40  gm  minyak jagung
70  gm  tepung superfine
1/2  sudu teh  pes pandan@extract pandan


Bahan B :

4  biji  putih telur   (gred A)
70  gm  gula pasir
1/4  sudu teh  cream of tartar   (atau 1/2 sudu teh jus lemon)
Secubit garam halus


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven suhu 160'C  (suhu bergantung pada jenis oven).  Kacau kuning telur menggunakan whisk selama 1 minit, masukkan fresh milk, minyak dan kacau rata.

2.  Masukkan tepung (diayak dulu), kacau rata dan ketepikan seketika.

3.  Bahan B :   Putar putih telur + cream of tartar (atau jus lemon) + garam sehingga berbuih kemudian masukkan gula 3 x dan pukul sehingga stiff peaks.

4.  Masukkan meringue@putih telur secara (bertahap) 3 kali ke dalam adunan kuning telur.  Guna SPATULA dengan teknik kaupbalik (jangan terlebih kacau).

5.  Tuang ke dalam loyang chiffon 17cm yang tidak perlu digris.   (saya guna loyang 20cm).

6.  Bakar selama 55 minit atau sehingga masak dengan suhu 160'C.

7.  Setelah masak, keluarkan dari oven, telangkupkan loyang dan biarkan sehingga sejuk.  Keluarkan dari loyang setelah kek betul-betul sejuk... SIAP !


No comments:

Post a Comment