KEK PISANG

Wednesday, July 15, 2020

MAGGI GORENG MAMAK









RESEPI MAGGI GORENG MAMAK
sumber :    resepichenom.com




Bahan-Bahan :

2  pek  Maggi Kari   (ambil satu bungkus perencah sahaja)
Sedikit minyak masak
2  ulas  bawang putih
1/4  biji  bawang besar
2  biji  telur
1  ikat  sayur sawi
1/2  batang  lobak merah
Sayur kobis secukupnya
4  biji  cili padi   (tumbuk kasar)  (saya guna cili merah jer)
2 - 3  sudu besar  sos tomato
2 - 3  sudu besar  sos cili
1 - 2  sudu besar  kicap manis
1/2  biji  tomato
Limau nipis atau limau kasturi   (untuk hidangan)


Cara Memasak :

1.   Cincang kasar bawang putih dan bawang besar.
2.   Hiris halus lobak merah dan sayur kobis.
3.   Potong sayur sawi (asingkan batangnya) dan tomato.
4.   Rebus Maggi sehingga lembut.  Angkat dan toskan.
5.   Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis hirisan bawang.
6.   Masukkan telur dan kacau-kacau.
7.   Masukkan batang sawi, hirisan lobak merah dan hirisan sayur kobis.
8.   Masukkan cili padi tumbuk dan daun sawi.
9.   Kemudian masukkan Maggi rebus.  Kacau sekata.
10. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis dan hirisan tomato.
11. Masukkan perencah Maggi (satu bungkus sahaja).
12. Kacau sehingga semua bahan sekata.
13. Sedia dihidangkan bersama perahan jus limau, jika suka.

No comments:

Post a Comment