KEK PISANG

Tuesday, July 14, 2020

IKAN MASAK LEMAK CILI API









IKAN MASAK LEMAK CILI API
sumber :    hanieliza




Bahan-Bahan :

3-4  keping  ikan tenggiri
2  cawan  santan pekat
10  biji  belimbing buluh   (saya guna tomato ~ dipotong ikut suka)
3  tangkai  serai   (diketuk)
Garam secukup rasa


Bahan Dikisar :

15  biji  cili api
2  cm  kunyit hidup
1  cawan  santan cair


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dengan asam limau dan bilas.  Kemudian toskan.
2.  Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
3.  Masak hingga mendidih.
4.  Apabila sudah mendidih, masukkan santan pekat.
5.  Masukkan garam secukup rasa.  Kacau perlahan hingga mendidih.
6.  Tutup api dan hidangkan.

P/S :   (Saya masaukkan tomato akhir sekali, masak seketika dan tutup api).

No comments:

Post a Comment