KEK PISANG

Wednesday, July 8, 2020

KETAM MASAK LEMAK










RESIPI KETAM MASAK LEMAK
CILI API
sumber :    resepichenom.com




Bahan-Bahan :

3  ekor  ketam segar
1  batang  serai   (dititik)
1  helai  daun kunyit   (dicarik-carik)
8  tangkai  kacang panjang dipotong ikut suka   (saya tambah)
2  cawan  santan pekat
1  keping  asam gelugor


Bahan Kisar Halus :

5  biji  cili api
2  biji  cili merah
1/2  biji  bawang besar
1  inci  kunyit hidup
3  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
Secubit belacan   (tak letak)


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ketam dan leraikan bahagian kaki yang bersepit.  Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.

2.  Di dalam kuali, gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit kemudian masukkan pati santan.  Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.

3.  Kecilkan api dan kacau supaya santan tidak berketul.  Masukkan asam gelugor, kacang panjang, serai dan daun kunyit.

4.  Masukkan garam dan gula secukup rasa dan masak sehingga mendidih@sehingga kacang panjang lembut sedikit.


TIPS :   Jika ketam betina yang mempunyai telur anda tidak perlu buang kulit.  Jika ketam biasa, buang kulit dan potong dua bahagian dan leraikan kaki bersept.


No comments:

Post a Comment