Friday, July 3, 2020
SARDINE MASAK LEMAK CILI PADI
SARDINE MASAK LEMAK CILI PADI
sumber : Azie Kitchen
Bahan-Bahan :
1 tin ikan sardine mackerel
2 cawan santan pekat
1 biji bawang besar ~ dipotong empat
1 helai daun kunyit ~ dihiris
4 biji ubi kentang ~ dipotong ikut suka
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk :
4 tangkai cili padi (tambah jika suka pedas)
2 cm kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.
2. Masukkan santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit.
3. Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tidak pecah minyak. Biarkan ubi kentang masak sampai empuk.
4. Masukkan semua ikan sardine dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata.
5. Akhir sekali rasa garam, jika kurang masin tambahkan garam sesuai selera.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment