KEK PISANG

Friday, July 3, 2020

SARDINE MASAK LEMAK CILI PADI









SARDINE MASAK LEMAK CILI PADI
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

1  tin  ikan sardine mackerel
2  cawan  santan pekat
1  biji  bawang besar   ~  dipotong empat
1  helai  daun kunyit   ~  dihiris
4  biji  ubi kentang   ~  dipotong ikut suka
Garam secukup rasa


Bahan Tumbuk :

4  tangkai  cili padi   (tambah jika suka pedas)
2  cm  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Kupas semua ubi kentang dan bawang besar serta dipotong empat.

2.  Masukkan santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk dan masak kuah sampai hampir mendidih kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit.

3.  Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan-lahan dan tidak pecah minyak.  Biarkan ubi kentang masak sampai empuk.

4.  Masukkan semua ikan sardine dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi mesra dan sekata.

5.  Akhir sekali rasa garam, jika kurang masin tambahkan garam sesuai selera.

6.  Sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment