KEK PISANG

Saturday, February 11, 2012

Hari ini buatkan 2 jenis cupcake untuk saya hantarkan kepada anak saya yang berada di asrama Sek. Men. Teknik Sepang. Ini disebabkan dia tidak dapat outing. Jadi kenalah ibubapanya pergi melawatnya ke sana. Rindu kami dibuatnya.
KEK CAWAN COKLAT
buku : Kek Cawan oleh Lynn Hassan

KEK CAWAN COKLAT


Bahan-bahan :

110 gm mentega/marjerin
100 gm gula kastor
2 biji telur
110 gm tepung naik sendiri (diayak)
4 tbsp serbuk koko
2 tbsp susu segar


Cara membuat :

1. Ayak tepung dengan serbuk koko, ketepikan.
2. Pukul mentega dengan gula kastor sampai sebati. Masukkan telur satu per satu, pukul sampai kembang.
3. Masukkan campuran tepung tadi berselang-seli dengan susu segar.
4. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh dan bakar dengan suhu : 170'C selama 23 minit.


Krim Mentega :

150 gm krimwell
50 gm mentega
230 gm gula aising (diayak)
1 tsp perisa vanila (atau sebarang perisa)
sedikit coklat emulco

Cara membuat :

Putar krimwell sampai ringan. Masukkan mentega dan putar lagi. Masukkan gula aising dan putar dengan kelajuan perlahan dahulu. Campurkan perisa dan sedikit coklat emulco. Kacau semua bahan hingga gebu. Siap untuk digunakan.

No comments:

Post a Comment