KEK CAWAN COKLAT
buku : Kek Cawan oleh Lynn Hassan
KEK CAWAN COKLAT
Bahan-bahan :
110 gm mentega/marjerin
100 gm gula kastor
2 biji telur
110 gm tepung naik sendiri (diayak)
4 tbsp serbuk koko
2 tbsp susu segar
Cara membuat :
1. Ayak tepung dengan serbuk koko, ketepikan.
2. Pukul mentega dengan gula kastor sampai sebati. Masukkan telur satu per satu, pukul sampai kembang.
3. Masukkan campuran tepung tadi berselang-seli dengan susu segar.
4. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh dan bakar dengan suhu : 170'C selama 23 minit.
Krim Mentega :
150 gm krimwell
50 gm mentega
230 gm gula aising (diayak)
1 tsp perisa vanila (atau sebarang perisa)
sedikit coklat emulco
Cara membuat :
Putar krimwell sampai ringan. Masukkan mentega dan putar lagi. Masukkan gula aising dan putar dengan kelajuan perlahan dahulu. Campurkan perisa dan sedikit coklat emulco. Kacau semua bahan hingga gebu. Siap untuk digunakan.
No comments:
Post a Comment