SERIMUKA SRI KEDAH
SERIMUKA SRI KEDAH (tray : 10" x 10" x 2")
oleh : Chef Asma
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Lapisan Bawah :
450 gm beras pulut (rendam 4 jam & toskan)
150 ml santan pekat
400 ml air
2 tsp. garam (ratakan)
Satukan kesemua bahan lapisan bawah (pulut) hingga sebati dan kukus selama 30 minit. Apabila telah masak tekankan pulut ke dalam loyang yang telah di alas dengan plastik. Tuangkan lapisan tengah dan kukus selama 25 minit. Kemudian tuangkan lapisan bawah dan kukus selama 30 minit hingga masak.
Bahan Lapisan Tengah :
50 gm tepung gandum
150 gm gula kastor
3 biji telur (gred B)
300 ml air
100 ml santan pekat
1/8 tsp. pewarna hijau
1/2 tsp. esen vanilla
1/2 tsp. garam
Satukan kesemua bahan lapisan tengah dan kacaukan hingga sebati. Tapiskan jika perlu dan masakkan naik wap. Tuangkan ke atas pulut yang telah masak tadi. Kukus selama 25 minit.
Bahan Lapisan Atas :
50 gm tepung kastad
150 gm gula kastor
3 biji telur (gred B)
300 ml air
100 ml santan pekat
1/4 tsp. garam
1/4 tsp. esen vanilla
sedikit pewarna kuning
Satukan kesemua bahan lapisan atas hingga sebati. Tapiskan jika bergentel. Masakkan naik wap dan tuangkan ke atas lapisan tengah. Kukus selama 30 minit hingga masak dengan api sederhana besar. SELAMAT MENCUBA.
No comments:
Post a Comment