APAM KELADI
oleh :Pn. Azimah Mansor
guna acuan putu ayu
dalam pelbagai acuan
APAM KELADI
oleh : Chef Azimah Mansor
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
300 gm keladi (dipotong dadu & dikukus)
400 gm tepung superfine
350 gm gula kastor
250 ml santan (100 ml santan pekat + 150 ml air)
1 tbsp. baking powder
5 biji telur (gred B)
11 gm yis segera (1 tbsp.)
1 tsp. garam
1 tsp. esen keladi
sedikit pewarna ungu
Cara-cara :
1. Keladi dan santan dikisar halus. Ketepikan.
2. Telur, gula dan garam dipukul hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan tepung, yis dan baking powder. Pukul rata-rata.
4. Masukkan adunan santan dan esen sambil dikacau rata.
5. Perap selama 1 jam.
6. Panaskan kukusan dan acuan lompang disapu sedikit minyak. (Boleh juga guna papercup yang diletakkan dalam acuan lompang).
7. Isikan adunan 3/4 tinggi acuan.
8. Kukus selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment