KEK PISANG

Saturday, February 25, 2012

Salam semua! Menerima tempahan dari jiran ku untuk buat Talam Suji & Serimuka Kaya. Dibawah ini di letakkan resipi kedua-dua talam ini. Tetapi gambar untuk Serimuka Kaya tidak sempat diambil gambarnya. Harap maaf ya.

TALAM SUJI (tray : 10"x10"x2")
oleh : Chef Asma & Yatiememories
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com

Bahan bawah (A) :

180 gm tepung suji )
450 ml air ) direndam selama 30 minit

Bahan bawah (B) :

220 gm gula kastor
2 biji telur
200 ml santan (kotak sebarang brand)
250 ml air
sedikit pewarna kuning

Satukan bahan A dan B. Gaulkan hingga sebati dan masak naik wap. Kemudian kukus selama 25 minit.

Bahan atas (A) :

300 gm gula merah )
50 gm gula kastor ) rendam sekejap kemudian masak hingga gula larut & sejukkan.
500 ml air )

Bahan atas (B) :

150 gm tepung gandum
3 biji telur
250 ml santan
1/2 tsp. garam

Satukan bahan atas A dan B hingga sebati dan tapiskan. Masakkan naik wap. Kukus selama 30 minit.


SERIMUKA KAYA (tray : 10" x 10" x 2")
oleh : Chef Asma
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com


Bahan Lapisan Bawah :

450 gm beras pulut (rendam 4 jam & toskan)
150 ml santan pekat
400 ml air
2 tsp. garam

Cara membuat :

1. Satukan semua bahan dan kukus selama 30 minit.
2. Apabila masak tekankan pulut ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.
3. Tuangkan lapisan atas dan kukus lagi selama 30 minit hingga masak.

Bahan Lapisan Atas (A) :

300 gm gula merah
50 gm gula kastor
500 ml air

Bahan Lapisan Atas (B) :

150 gm tepung gandum
5 biji telur (gred B)
250 ml santan
1/2 tsp. garam
2 tsp. nescafe (optional)/gula hitam

Cara membuat :

1. Masakkan bahan A hingga kedua-dua gula larut dan tapiskan. Biarkan sejuk.
2. Bancuhkan kesemua bahan B hingga sebati. Tapiskan.
3. Satukan bahan A dan B hingga sebati. Tapiskan jika adunan bergentel.
4. Masakkan naik wap hingga agak-agak pekat (tetapi jangan terlalu pekat atau terlalu cair). Tutupkan api dan tuangkan ke atas lapisan bawah (pulut) tadi dan kukus semula selama 30 minit hingga masak.



No comments:

Post a Comment