KEK PISANG

Monday, February 13, 2012

KEK KUKUS ISABELLA NESTUM
buku : Kek Kukus oleh : Chef Zubaidah


KEK KUKUS ISABELLA NESTUM


Bahan-bahan :

250 gm mentega
100 gm tepung naik sendiri
100 gm tepung superfine
200 gm Nestum biasa
200 gm gula kastor
5 biji telur (gred B)
200 gm susu pekat manis
1 tsp. esen vanilla
Pewarna pink


Cara membuat :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
3. Masukkan susu pekat manis dan esen vanilla.
4. Akhir sekali masukkan tepung naik sendiri, tepung superfine dan Nestum.
5. Gaul rata. Acuan : 8" bulat - griskan dan alas.
6. Ambil sedikit adunan dan warnakan dengan warna pink.
7. Tuangkan adunan kosong sehingga separuh acuan dan sudukan warna pink di atasnya.
8. Hiaskan ikut citarasa dan kukus selama 30 minit/hingga masak.

Nota : Kek ini agak manis. Kurangkan gula atau susu pekat jika tidak suka manis. Kek ini sedap.

No comments:

Post a Comment