KEK CAWAN STRAWBERI
buku : Kek Cawan oleh Lynn Hassan
KEK CAWAN STRAWBERI
Bahan-bahan :
115 gm mentega/marjerin
80 gm gula kastor
2 biji telur
2 tsp perisa strawberi
1/2 tsp pewarna pink
175 gm tepung naik sendiri (diayak)
2 tbsp dairy 'whipping cream' (saya guna susu segar jer)
Cara membuat :
1. Pukul mentega dan gula kastor sampai sebati. Masukkan telur satu per satu, perisa strawberi dan pewarna pink. Pukul sampai kembang.
2. Akhir sekali masukkan tepung berserbuk penaik berselang-seli dengan 'whipping cream'.
3. Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 3/4 penuh dan bakar dengan suhu : 170'C selama 23 minit.
Krim Mentega :
150 gm krimwell
50 gm mentega tulen
230 gm gula aising (diayak)
1 tsp perisa vanilla (atau sebarang perisa)
sedikit pewarna pink
Cara membuat :
Putar krimwell sampai ringan. Masukkan mentega dan putar lagi. Masukkan gula aising dan putar dengan kelajuan perlahan dahulu. Campurkan perisa dan pewarna pink. Kacau semua bahan hingga gebu.
No comments:
Post a Comment