Tuesday, June 18, 2013
APAM LABU MANIS Yatiememories
APAM LABU MANIS
sumber dari : Yatiememories/Amie (tqvm to both of you)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 cawan labu - direbus & dilecek halus
3/4 cawan gula pasir
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
200 ml air
250 ml santan kelapa
1 tsp. baking powder
1 tsp. instant yis (anggaran : 5 gm)
Cara-cara :
1. Satukan kesemua bahan-bahan dan gaul hingga sebati (boleh juga dikisar).
2. Perapkan adunan selama 1 - 1 1/2 jam.
3. Sapukan acuan pilihan dengan sedikit minyak.
4. Panaskan kukusan dan tuangkan adunan ke dalam acuan.
5. Kukuskan selama 15 - 20 minit menggunakan api yang kuat. Sedap dimakan dengan kelapa parut putih yang digaul dengan sedikit garam. Juga enak dimakan begitu saja (apam ini sangat sedap & lembut).
(menghasilkan : 33 pcs.)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment