AYAM SOS MADU
sumber dari : Majalah SAJI Julai 2010
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
500 gm ayam
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan Sos :
1 labu bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
10 tangkai cili kering - kisar
30 gm halia - kisar
1 batang serai - ketuk
3 tbsp. madu
3 tbsp. sos cili
Sedikit garam & gula
Cara menyediakan :
1. Gaulkan ayam dengan garam. Goreng hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, cili kering dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan serai dan tuangkan sedikit air.
4. Masukkan madu dan sos cili. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Tumis lagi hingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan ayam dan gaulkan rata.
Sup Petola
No comments:
Post a Comment