KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2013

BINGKA LABU MANIS









BINGKA LABU MANIS



rujukan  :   Yatiememories (tqvm for this resipi)
dicuba   :    zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   2   biji        telur
   2   cawan   santan
1/2   cawan   susu cair
   2   cawan   tepung gandum
1/2   cawan   gula pasir halus
1/2   cawan   susu pekat manis
1/2   tsp        garam halus
   1   tsp        esen vanilla
   2   tbsp      mentega/minyak sapi
   2   cawan   labu  (direbus, toskan & dilecek)
Sedikit bijab untuk tabur di atas permukaan kuih (optional)


Loyang :  9 inci


Cara membuat :

1.   Panaskan oven pada suhu 200'C, lenser loyang dengan sedikit mentega, panaskan sebentar.

2.   Satukan kesemua bahan di atas kecuali labu lecek dan bijan di dalam satu bekas, kacau hingga semua sebati.

3.   Tapiskan adunan tadi atau guna blender saja.  Tuangkan ke dalam mangkuk besar dan masukkan lebu lecek dan kacau rata hingga sebati.

4.   Tuangkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan tadi.  Tabur permukaan atas dengan sedikit bijan.

5.   Bakar selama 1 jam.  (1/2 jam api bawah dan 1/2 jam lagi api atas dan bawah) hingga masak.

6.   Sejukkan dahulu barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment