Tuesday, June 25, 2013
BINGKA LABU MANIS
BINGKA LABU MANIS
rujukan : Yatiememories (tqvm for this resipi)
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
2 biji telur
2 cawan santan
1/2 cawan susu cair
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir halus
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 tsp garam halus
1 tsp esen vanilla
2 tbsp mentega/minyak sapi
2 cawan labu (direbus, toskan & dilecek)
Sedikit bijab untuk tabur di atas permukaan kuih (optional)
Loyang : 9 inci
Cara membuat :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C, lenser loyang dengan sedikit mentega, panaskan sebentar.
2. Satukan kesemua bahan di atas kecuali labu lecek dan bijan di dalam satu bekas, kacau hingga semua sebati.
3. Tapiskan adunan tadi atau guna blender saja. Tuangkan ke dalam mangkuk besar dan masukkan lebu lecek dan kacau rata hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan tadi. Tabur permukaan atas dengan sedikit bijan.
5. Bakar selama 1 jam. (1/2 jam api bawah dan 1/2 jam lagi api atas dan bawah) hingga masak.
6. Sejukkan dahulu barulah dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment