KEK PISANG

Tuesday, June 25, 2013

TALAM SINAR PESONA


Salam petang teman-teman!  Hari ini saya mencuba  satu lagi resipi talam dari blog Yatiememories.  Talam ini sangat sedap cuma yang mengecewakan bahagian atasnya, retak seribu, tak tahulah apa masaalahnya. Selama ni buat tak pernah jadi macam ni.  Walau apapun kita abaikan sajalah, yang penting sedap.  Talam ini lebih kurang sama seperti Serimuka Tiga Rasa.  Yang membezakannya bahagian bawahnya pulut berwarna hijau.  Serimuka itu dibuat ketika majlis pertunangan anak jadi tak sempat nak ambil gambar.  Serimuka Tiga Rasa juga dari blog Yatie - sangat sedap...  Ok jom kita semak resipi talam seperti dibawah ini. (Terima kasih kepada tuan punya resipi di atas kesudian berkongsi resipi ini.)









TALAM SINAR PESONA



sumber rujukan :   Yatiememories
dicuba oleh :      zaralovebaking.blogspot.com



Bahan Lapisan Tengah :

1 1/2  cawan      tepung beras *
      2  tbsp rata   tepung jagung *
      1  cawan       santan pekat *
      2  cawan       air *
   1/2  cawan       gula kastor *
   1/2  sudu kecil  garam *
      1  cawan       labu manis  (yang sudah disagat halus)


Loyang :  10 x 10 x 2/3


Cara Penyediaan :

     Bancuhkan kesemua bahan bertanda (*), tapiskan dan masak naik wap.  Sentiasalah dikacau menggunakan whisk dengan api sederhana dalam 5 minit dan tutup api.
     Masukkan labu yang disagat tadi dan kacau rata.  Ketepikan dahulu.


Bahan Lapisan Atas dan Bawah :

1 1/4  cawan        tepung gandum
      2  tbsp rata    tepung jagung
      1  cawan       gula halus
      3  biji            telur
      1  cawan       santan pekat
      2  cawan       air
   1/2  sudu kecil  garam
Pewarna hijau & perisa pandan
Pewarna coklat & coklat emulco


Cara Penyediaan :

     Bancuhkan kesemua bahan kecuali perisa dan pewarna.  Tapiskan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak naik wap dalam anggaran 5 minit menggunakan api sederhana.
     Bahagikan adunan kepada 2 bahagian sama banyak.  Satu bahagian diletakkan pewarna hijau dan perisa pandan, manakala satu bahagian lagi diletakkan pewarna coklat dan coklat emulco.  Gaul sebati dan ketepikan.


Cara Melapis dan Memasak Kuih Talam :

1.   Panaskan kukusan.  Alas loyang dengan plastik dan sapu rata sekeliling loyang dengan sedikit minyak.
2.   Tuangkan adunan hijau dan kukus selama 10 minit.
3.   Cakar-cakarkan sedikit permukaan dan tuangkan adunan tengah dan kukus selama 15 minit.
4.   Akhir sekali tuangkan pula adunan coklat dan kukus selama 20 minit.

No comments:

Post a Comment