Tuesday, June 25, 2013
SAMBAL TUMIS UDANG YG. MENYELERAKAN.
SAMBAL TUMIS UDANG
Bahan-bahan :
500 gm udang sederhana besar - dicuci bersih & ditoskan
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 tbsp gula pasir
6 batang kacang panjang - dipotong 1cm
2 keping asam gelugur (atau air asam jawa)
5 tbsp minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Kisar Halus :
15 biji cili kering (direndam hingga kembang & ditoskan)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm belacan - dibakar/grill
Cara memasak :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sampai naik bau. Kemudian masukkan gula pasir, asam gelugur, garam dan teruskan kacau sambal sampai masak dan pecah minyak.
Masukkan udang, bawang besar, kacang panjang dan teruskan kacau lagi hingga semua bahan menjadi mesra dan sebati. (Udang akan mengeluarkan air jadi tidak perlu di tambah air).
NOTA : Minyak mestilah lebih sedikit ketika menumis agar sambal tidak kering. Air asam jawa digantikan dengan asam gelugur supaya kuah sambal tidak berlebihan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya...lama tak makan sambal tumis udang..
ReplyDeletethanks adda syuhada..memang sedap..cubalah..
ReplyDeletethanks adda syuhada..memang sedap..cubalah..
ReplyDelete