Saturday, June 8, 2013
SAMBAL IKAN SARDIN
SAMBAL IKAN SARDIN
rujukan : Amie's Little Kitchen
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 tin besar ikan sardin jenama ADABI
1 labu bawang besar - dihiris kasar
2 biji tomato - dicincang (saya guna kacang panjang)
4 helai daun limau purut (tak letak, tiada stok)
1 batang serai - di titik
1/2 cawan bancuhan air asam jawa
garam, gula & perisa secukupnya
minyak masak
Bahan Kisar :
15 biji cili kering
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
sedikit halia
sedikit belacan
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar hingga wangi. Masukkan tomato cincang/kacang panjang, serai dan bancuhan air asam jawa. Masak hingga terbit minyak. Masukkan ikan sardin, bawang besar dan daun limau purut. Masak hingga kuah pekat. Perasakan dengan garam, gula dan perasa pilihan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment