Monday, June 24, 2013
KUIH CARA MANIS untuk berbuka puasa
KUIH CARA MANIS
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur (A/B)
3 helai daun pandan (dipotong kecil)
Pewarna hijau & perisa pandan secukupnya
Secubit garam
Gula pasir secukupnya sebagai inti
Cara membuat :
1. Daun pandan dicuci bersih, dipotong kecil dan dikisar bersama santan kemudian ditapis.
2. Satukan kesemua bahan di atas hingga sebati dan tapiskan.
3. Panaskan acuan kuih cara di atas dapur, bila panas kecilkan api. Lenser dengan sedikit minyak pada setiap ruang acuan.
4. Isikan adunan tadi ke dalam setiap ruang acuan hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih. Tutupkan permukaan acuan. Masak hingga kuih kelihatan pucat dan tidak melekat bila disentuh dengan jari (anggaran 5 minit).
5. Keluarkan dari acuan dan sejukkan. Oleskan dengan sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. (menghasilkan : 19 biji - bercantum)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap nampak zara, kak ruby suka kuih ni.......
ReplyDeletememang sedap kuih kegemaran kak ruby ni...cubalah..
ReplyDelete