KEK PISANG

Wednesday, December 11, 2013

AISKRIM PELANGI














AISKRIM PELANGI




Sumber  :   hanafzuan  -  sangat sedap, tak perlu beli lagi, thanks hanafzuan.
dicuba   :   zaralovebaking




Bahan-bahan :

   1   biji      telur  'B'
   2   tbsp.   ovallet
   1   tin       susu pekat F&N  (505 gm)
1/2   tin       susu segar Dutch Lady  (sukat guna tin susu pekat tadi)
   1   tin       air suam (sukat guna tin susu pekat)
   1   tsp.     esen vanilla
   1   tsp.     perisa pilihan  (optional)
beberapa titik pewarna pilihan


Cara Penyediaan :

1.   Masukkan kesemua bahan-bahan tadi kecuali pewarna ke dalam mangkuk pengadun dan pukul menggunakan mixer hingga kembang dan pekat gebu.
2.   Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan.
3.   Mulakan melapis adunan ke dalam bekas bertutup.
4.   Masukkan ke dalam freezer dan bekukan untuk semalaman.
 

No comments:

Post a Comment