KEK PISANG

Friday, December 6, 2013

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES












HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES




Rujukan   :   Citarasawan



Bahan A :

55  gm   tepung kek/superfine
20  gm   tepung kastad
  1  tsp   baking powder
  4  biji   kuning telur gred 'B'
30  gm   gula kastor
  1  tsp   esen vanilla
40  ml    susu segar
40  ml    minyak jagung/canola


Bahan B :

   4  biji   putih telur
1/4  tsp   garam
 80  gm   gula kastor

Kertas cawan secukupnya


Cara-cara :

1.   Panaskan oven pada suhu 170'C.

2.   Bahan A :  Ayak tepung dan baking powder.  Ketepikan.

3.   Pukul kuning telur dan gula dengan hand whisk hingga kembang.  Masukkan vanilla, susu dan minyak.  Pukul hingga rata.  Masukkan tepung dan gaul rata.

4.   Bahan B :  Pukul putih telur dan garam hingga berbuih.  Masukkan gula dan pukul hingga kental dan bertanduk.

5.   Kaupbalik adunan putih telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung hingga bergaul rata.

6.   Masukkan 1/3 adunan (anggaran 2 sudu besar) ke dalam cawan kertas dan hentakkan sedikit untuk mengeluarkan gelembung udara.

7.   Bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak sepenuhnya.  Keluarkan dari oven dan hentakkan sedikit cupcake.

8.   Sejukkan dahulu sebelum di paipkan dengan filling.  Taburkan dengan gula aising jika suka.

Nota :  tahan 2 - 4 hari di dalam bekas bertutup dan di simpan di dalam peti sejuk.


Pandan Custard Filling :
(akubukanmasterchef)

    1   tbsp   tepung gandum
    1   tbsp   tepung kastad
    1   biji     telur
    4   tbsp   gula pasir
200   ml      susu segar
    1   tsp     pandan emulco
    1   tbsp   mentega
sedikit pewarna hijau


Cara-cara :

     Masukkan tepung gandum, tepung kastad dan gula ke dalam periuk.  Kacau rata.  Masukkan susu segar, kacau rata.  Masukkan pandan emulco, sedikit pewarna hijau dan telur.  Kacau sebati.  Masak hingga pekat.  Tutup api dan masukkan mentega.  Kacau hingga kesemuanya sebati dan pekat.  Sejukkan dahulu sebelum di paipkan ke dalam cupcakes.

No comments:

Post a Comment