KEK PISANG

Thursday, December 5, 2013

PAVLOVA











PAVLOVA




Rujukan dari  :    buku  -  Chef Norzailina Nordin




Bahan-bahan :

    4   biji    putih telur 'A'  (pada suhu bilik)
146   gm    gula kastor  (2/3  cawan)
    1   tsp    krim tartar atau jus lemon/cuka
    1   tsp    tepung jagung
    1   tbsp  esen vanilla

Hiasan :   hirisan buah strawberi, rasberi, blueberi, delima dll.


Bahan Krim :

250  ml      krim putar 'non-dairy'  (1 cawan)
    2  tbsp   gula aising



Cara Penyediaan :

1.   Panaskan ketuhar pada suhu 160'C selama 10 minit.
2.   Putar putih telur sehingga kembang.
3.   Masukkan gula sedikit demi sedikit, pukul sebati.  Masukkan krim tartar dan tepung jagung, putar lagi sehingga kental.
4.   Ratakan adunan dalam bentuk bulatan 22 sm di atas kertas kalis minyak.  Turunkan suhu kepada 100'C, bakar selama 1 1/2 jam.  Biar sejuk di dalam ketuhar.

Untuk krim :   Putar krim dan gula aising sehingga kental.  Sapukan ke atas pavlova.  Hias dengan hirisan buah-buahan.

No comments:

Post a Comment