Thursday, December 12, 2013
PUDING ROTI
PUDING ROTI
Sumber : buku 'Koleksi Terbaik Norzailina Nordin'
dicuba : zaralovebaking
Bahan-bahan :
10 gm agar-agar bertali (direndam 2 jam)
750 ml air ( 3 cawan )
4 keping roti
200 ml susu cair
110 gm gula pasir ( 1/2 cawan )
1 biji kuning telur
1 tsp esen vanilla
Pewarna hijau, kuning, ungu
Cara Penyediaan :
1. Jerangkan agar-agar dengan air sehingga mendidih dan hancur.
2. Satukan roti, susu cair dan telur. Apabila roti telah kembang, kisarkan halus.
3. Masukkan gula ke dalam agar-agar. Kacau sekali-sekala. Apabila gula hancur, masukkan campuran roti tadi. Kacau anggaran 2 minit. Tutup api.
4. Bahagikan kepada 3 bahagian, warnakan dengan pewarna berbeza.
5. Tuangkan setiap satu secara berselang-seli ke dalam loyang pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu. Biarkan keras sebelum disimpan di dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment