Saturday, December 7, 2013
KUIH DADAR PANDAN/KETAYAP
KUIH DADAR PANDAN/KETAYAP
Rujukan dari : buku resipi - Siti Delima.com
Bahan-bahan :
1 cawan tepung gandum
1 biji telur gred 'A'
1 cawan santan
1/2 cawan air *
8 helai daun pandan - * (kisar dan tapis dan ambil airnya)
1/2 tsp garam
sedikit pewarna hijau
Bahan Inti :
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
2 tbsp. gula pasir
1/2 cawan air
secubit garam
1 helai daun pandan (di simpul)
1 tbsp. tepung jagung
Cara-cara :
1. Cara membuat inti : Masukkan air, kelapa parut, gula merah, gula pasir dan secubit garam serta sehelai daun pandan ke dalam kuali/periuk.
2. Masak hingga agak pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
3. Kacau hingga sebati hingga tepung jagung tadi bercampur rata dan masak sepenuhnya. Angkat dan ketepikan daun pandan tadi.
Cara membuat kulit dadar :
1. Satukan ke semua bahan di dalam mangkuk, kacau hingga rata dan tapiskan. Rehatkan sekejap dalam 10 minit.
2. Panaskan kuali non-stick, lenser dengan sedikit minyak dan ambil satu (1) senduk kecil adunan tadi dan layangkan di atas kuali.
3. Masak anggaran 2-3 minit dan angkat. Sudukan inti ke atasnya dan gulung kemas. Ulang proses yang sama sehingga kesemua adunan tadi habis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
rasa cam nk try jgk..thanks share recipe..
ReplyDeleteyou are most welcome adda syuhada...
ReplyDelete