KEK PISANG

Friday, April 4, 2014

ECLAIRS












ECLAIRS
rujukan dari :  citarasawan



Bahan-bahan :

  60   gm   marjerin
125   ml    susu segar
 1/4   tsp   garam halus
  75   gm   tepung gandum
    2   biji   telur gred 'B'

Hiasan :

100  gm   coklat masakan  -  cairkan secara double boiler
Gula manik hundred thousang atau ikut pilihan


Cara-cara :

1.   Masakkan susu segar, garam dan marjerin di dalam periuk hingga mendidih, tutupkan api, masukkan tepung dan kacaukan hingga menjadi segumpal doh.  Buka kembali api dan kacau 2-3 minit lagi hingga terbentuk lapisan nipis di dasar periuk.  Tutupkan api dan biarkan suam seketika.

2.   Kemudian masukkan telur satu persatu dan gaulkan hingga licin dengan senduk kayu.  Adunan mestilah tidak terlalu pekat atau cair dan boleh mengekalkan bentuk apabila dipaipkan.

3.   Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozle pilihan.  Paipkan sepanjang 6cm ke atas dulang pembakar yang telah dialaskan dengan kertas minyak yang digriskan terlebih dahulu.

4.   Bakar di rak atas pada suhu 180'C selama 15 minit kemudian turunkan suhu kepada 160'C dan bakar selama 15 minit hingga kekuningan.  Sejukkan.

5.   Potong mendatar tetapi tidak putus, isikan krim kastad dan celupkan dengan coklat masakan.


Inti Pandan :
rujukan :  Chef Asma

250  ml   susu segar
    1  biji  telur
  50  gm  gula halus
 1/4  tsp  esen vanilla
  13  gm  tepung kastad
  15  gm  tepung jagung
 1/4  tsp  perasa pandan
 1/4  tsp  pewarna hijau

Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan ini ke dalam periuk.  Kacau di atas api sederhana sehingga pekat.  Sejukkan inti sebelum dimasukkan ke dalam eclairs.

ATAU :

Krim Kastad :
rujukan :  citarasawan

150  ml   susu cair
  50  ml   UHT whipping cream
  25  gm  gula pasir
 1/8  tsp  garam halus
  20  gm  tepung jagung
    1  biji  kuning telur - dipukul ringan
 1/4  tsp  esen vanilla

Cara-cara :

     Satukan semua bahan dan masak dengan api sederhana hingga pekat.  Sejukkan dahulu sebelum dipaip ke dalam eclair.

No comments:

Post a Comment