Tuesday, April 29, 2014
KARIPAP
KARIPAP
sumber dari : yatiememories
Bahan Kulit :
4 cawan tepung gandum
2 tbsp. mentega ) dipanaskan
1/2 cawan minyak masak )
1 cawan air suam
secubit garam
Bahan Inti :
6 biji kentang (kupas kulit & dipotong dadu)
3 tbsp. rempah kari ayam/daging
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
1 tbsp. udang kering * (kesemua bertanda * dikisar)
1 cawan daging kisar
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Cara Penyediaan :
UNTUK KULIT : campurkan tepung gandum, marjerin & minyak yang telah dipanaskan (untuk mendapatkan kulit yang rangup). Gaul rata dengan garpu/sudu. Bancuhkan air dan garam. Masukkan sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang boleh dicanai dan mudah ketika mengelimnya.
UNTUK INTI : Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang, daging kisar, air, garam dan gula secukup rasa. Masak menggunakan api sederhana hingga kentang empuk dan airnya kering. Setelah masak, angkat dan sejukkan.
(menghasilkan anggaran : 50 biji - 16 gm setiap bebola)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment