Tuesday, April 15, 2014
STICKY DATE PUDDING DR. EZANI MONOTO
STICKY DATE PUDDING/PUDING KURMA
sumber : Dr. Ezani Monoto - Pastribella ; sangat moist dan sedap untuk minum petang - tqvm.
Bahan Puding :
240 gm kurma ; dibuang bijinya
1 tsp baking soda
1 3/4 cawan air panas mendidih
80 gm mentega
2/3 cawan gula perang
2 biji telur (saya guna gred 'B')
170 gm tepung naik sendiri - diayak
Bahan Sos :
250 gm gula melaka ; dihiris
80 gm mentega
300 ml krim masakan/whipping cream
Cara Penyediaan :
1. Panaskan oven pada suhu 160'C dan sediakan acuan puding/muffin/ramekin/papercups dengan disapukan sedikit minyak/mentega. Ketepikan dulu.
2. Campurkan kurma yang telah dibuang bijinya, baking soda dan air panas mendidih; biarkan selama 10 minit untuk melembutkan kurma sedikit.
3. Kisarkan campuran kurma tadi hingga sebati di dalam food processor/blender.
4. Masukkan mentega dan gula perang; dan kisar lagi hingga mentega larut.
5. Tambahkan telur dan kisar lagi hingga sebati.
6. Tambahkan tepung ke dalam adunan dan kisarkan hingga sebati.
7. Tuangkan adunan ke dalam acuan 2/3 penuh dan bakar di dalam oven selama 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.
8. Untuk membuat sos : campurkan gula melaka, mentega dan krim masakan ke dalam periuk. Masakkan hingga mendidih; kecilkan api dan reneh selama 5 minit. Sedia untuk dihidangkan bersama puding.
Acuan : mold seperti di atas : 9 biji
aluminium foil : 8 biji
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap tak?
ReplyDeleteSedap...rakan sekolah cikgu hazami telah buat dan beliau beri saya rasa...memang sedapppppp
ReplyDeletetengok pun da tau tentu sedap, tapi belum pernah try lagi, In Shaa Allah saya akan cuba membuatnya satu hari nanti.
ReplyDeletetengok pun da tau tentu sedap, tapi belum pernah try lagi, In Shaa Allah saya akan cuba membuatnya satu hari nanti.
ReplyDelete