KEK PISANG

Tuesday, April 22, 2014

KEK BROWNIE KACANG








KEK BROWNIE KACANG
rujukan :  buku 'Kompilasi Hidangan Kek' oleh : Noraini Zakaria



Bahan-bahan :

190  gm   mentega/marjerin
190  gm   coklat masakan
200  gm   gula kastor
130  gm   kacang walnut/gajus atau badam yang telah dibakar
125  gm   tepung gandum      )
 1/2  tsp   serbuk penaik       )  diayak (A)
    3  biji   telur gred 'A'
    1  tsp   esen vanilla


Cara Membuat :

1.   Griskan acuan empat segi berukuran 8 inci.  Lapik dengan kertas serap minyak.
2.   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
3.   Mentega dan coklat masakan disatukan dalam periuk.  Cairkan secara double-boiler.  Sejukkan.
4.   Pukul telur, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
5.   Tuangkan larutan coklat tadi ke dalam adunan telur sambil digaul hingga rata.
6.   Masukkan kacang walnut dan akhir sekali bahan (A).  Gaul perlahan dengan spatula hingga sebati.
7.   Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment