KEK PISANG

Friday, August 8, 2014

PUDING ROTI BERKUAH








PUDING ROTI BERKUAH
rujukan :  Majalah SAJI September 2013



Bahan-bahan :

  7  keping   roti  (dipotong dadu kecil)
  1  cawan   susu segar
  2  biji   telur
  4  sudu besar   gula halus
  1  sudu kecil   esen vanilla
  2  sudu besar  mentega  -  dicairkan
80  gm   kismis hitam
Sedikit ceri merah & hijau (jika suka)
Sedikit chocolate chip (jika suka)


Bahan Kastad :

   1  tin   susu cair
1/4  tin   air
   2  sudu besar   tepung kastad
   2  sudu besar   gula


Cara Menyediakan :

1.   Satukan susu segar, gula, esen vanilla dan telur.  Gaul sebati.  Masukkan roti yang telah dipotong kecil.  Rendam sebentar.  Masukkan kismis dan juga mentega cair.  Gaul sebati lagi.

2.   Sapukan loyang dengan mentega.  Tuangkan adunan ke dalamnya, taburkan dengan sedikit hirisan ceri merah dan hijau serta chocolate chip (jika suka).

3.   Bakar pada suhu 170'C selama 35 minit atau hingga keperangan.  Sejukkan.

4.   Untuk menyediakan kastad pula :  satukan kesemua bahan kastard dan masak di atas api sederhana sehingga pekat dan sebati.  Sejukkan.  Hidangkan puding roti bersama kuah kastard.

2 comments:

  1. slmat hari raya zarah, terasa nak buat pula bila tengok puding yg sdp tu

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya kak ucapkan pada Ruby sekeluarga..cubalah buat puding ni..sedapp..

    ReplyDelete