Saturday, August 10, 2019
AYAM MASAK LEMAK CILI PADI ...
AYAM MASAK GULAI
LEMAK CILI PADI
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ potong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
250 ml santan kotak
2 biji kentang ~ kupas kulit, potong ikut citarasa, cuci & toskan
2 batang serai ~ titik
2 helai daun salam kering
2 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk perasa, jika suka
Minyak masak
Air
Bahan Kisar :
10-15 biji cili padi ~ jangan dibuang tangkai & ikut kepedasan sendiri
2 sm kunyit hidup
3 ulas bawang merah
Sedikit lengkuas
Cara Memasak :
Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk.
Tumis bahan kisar bersama serai dan daun salam sehingga wangi.
Masukkan ayam dan biarkan ayam kecut dan masak bersama dengan bahan kisar tadi. Biarkan air ayam keluar dan agak kering.
Masukkan kentang dan air secukupnya. Biarkan mendidih dan kentang empuk.
Setelah kentang empuk, masukkan santan, kacau rata sehingga mendidih.
Masukkan asam gelugor, garam dan serbuk perasa secukupnya.
Setelah sesuai rasanya dan kuah dah cantik, biarkan mereneh sebentar dengan api kecil.
Api dapur bolehlah ditutup dan siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment