PUDING BANDUNG CINCAU
sumber : Majalah AROMA Oktober 2013...
Bahan-Bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1 1/2 cawan gula pasir
6 cawan air
1 tin susu cair (400 ml)
300 gm cincau ~ dipotong halus atau disagat
Pewarna makanan ~ warna merah jambu
Sedikit esen ros ~ jika suka
Cara Penyediaan :
1. Campurkan semua bahan kecuali cincau dan pewarna ke dalam periuk, masak sehingga mendidih.
2. Masukkan pewarna makanan dan esen ros, jika suka.
3. Tuangkan ke dalam acuan puding (ikut pilihan), dan masukkan perlahan-lahan cincau yang telah dicincang halus atau disagat tadi.
4. Jika suka, taburkan cincau dua peringkat, mulanya ketika puding masih cair dan kali kedua selepas puding mula pekat dan hampir beku. Setelah puding agak suam, masukkan ke dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment