KEK PISANG

Monday, August 26, 2019

TEMPE GORENG KICAP ...









TEMPE GORENG KICAP
sumber :    www.rasa.my




Bahan-Bahan :

1  keping  tempe  ~  hiris menyerong
1  biji  bawang besar  ~  belah dua & hiris bulat
2  ulas  bawang putih  ~  titik
8  biji  cili padi  ~  hiris
Sedikit cili benggala merah & hijau  ~  potong dadu  (me :  cili merah & cili hijau jer, dihiris)
1  sudu teh  sos tiram
1  sudu teh  air asam jawa
1  sudu makan  kicap pekat manis
Garam, gula secukup rasa
Minyak masak  ~  untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak, goreng tempe sehingga sederhana garing.  Angkat dan ketepikan.
2.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumiskan bawang putih, bawang besar dan hirisan cili padi.  Kacau rata sehingga layu.
4.  Masukkan tempe yang digoreng tadi, sos tiram, kicap pekat manis dan air asam jawa.  Kacau rata.
5.  Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6.  Sebelum angkat masukkan hirisan cili benggala.  Kacau lagi seketika.
7.  Tutup api dan hidangkan tempe panas-panas bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment