Monday, August 26, 2019
TEMPE GORENG KICAP ...
TEMPE GORENG KICAP
sumber : www.rasa.my
Bahan-Bahan :
1 keping tempe ~ hiris menyerong
1 biji bawang besar ~ belah dua & hiris bulat
2 ulas bawang putih ~ titik
8 biji cili padi ~ hiris
Sedikit cili benggala merah & hijau ~ potong dadu (me : cili merah & cili hijau jer, dihiris)
1 sudu teh sos tiram
1 sudu teh air asam jawa
1 sudu makan kicap pekat manis
Garam, gula secukup rasa
Minyak masak ~ untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak, goreng tempe sehingga sederhana garing. Angkat dan ketepikan.
2. Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan hirisan cili padi. Kacau rata sehingga layu.
4. Masukkan tempe yang digoreng tadi, sos tiram, kicap pekat manis dan air asam jawa. Kacau rata.
5. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Sebelum angkat masukkan hirisan cili benggala. Kacau lagi seketika.
7. Tutup api dan hidangkan tempe panas-panas bersama nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment