KEK PISANG

Thursday, August 15, 2019

IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA ...










IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA
sumber :    Azie Kitchen ...




Untuk Ikan :

1  ekor  ikan siakap  ~  kelar, lumur garam kunyit
Tepung jagung secukupnya  ~  dilumur pada ikan
Minyak masak  ~  untuk menggoreng ikan


Bahan Menumis :

4  ulas  bawang putih  ~  ketuk
6  tangkai  cili padi  ~  potong kecil
1  inci  halia  ~  hiris halus
1  batang  serai  ~  ketuk


Bahan Sos :

2  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  sos ikan
Sedikit minyak bijan  (optional)


Bahan Lain :

1  biji  bawang besar  ~  potong dadu
1  biji  tomato  ~  potong dadu
1  tangkai  cili merah  ~  hiris
3-4  helai  daun limau purut  ~  buang tulang tengah
Minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan ditoskan.  Lumur dengan garam kunyit.  Biarkan seketika.  Bila hampir hendak digoreng, lumur dengan tepung jagung termasuk bahagian dalam perut ikan.

2.  Panaskan minyak masak yang banyak dalam kuali.  Pastikan minyak masak betul-betul panas, baru dimasukkan ikan.  Goreng terendam ikan tersebut sehingga masak.  Setelah garing, angkat dan ketepikan@letak dalam pinggan yang sesuai.

3.  Kemudian panaskan minyak masak secukupnya dalam kuali lain.  Tumiskan bahan menumis (bawang putih, halia, cili padi) sehingga wangi.

4.  Setelah bawang putih kekuningan, masukkan bahan sos (sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan) serta daun limau purut.  Kacau sebentar.

5.  Akhir sekali, masukkan bahan-bahan lain (bawang besar, tomato dan cili merah).  Masukkan sedikit air.  Sesuaikan rasa garam dan gula secukup rasa.  Biarkan mereneh sebentar.  Setelah kuah agak pekat, angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi.  Taburkan daun sup/daun bawang.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment