Tuesday, August 13, 2019
DAGING MASAK KICAP ...
DAGING MASAK KICAP
MUDAH & SEDAP
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
250 gm daging batang pinang
1 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos cili
3-4 sudu besar kicap manis
Sedikit cuka makan
1 biji bawang besar ~ hiris
1 biji tomato ~ belah 4 (me : tambah)
4 tangkai cili padi ATAU cili hijau & merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar ~ hiris
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah ~ hiris
2 ulas bawang putih ~ hiris
1/2 inci halia ~ hiris
1 batang serai ~ ketuk
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Cara Memasak :
1. Daging dipotong seperti kiub. Jangan dihiris nipis atau kecil. Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit, ketepikan. Sementara itu, boleh disediakan bahan-bahan lain.
2. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris. Masukkan sekali bunga lawang dan kulit kayu manis serta serai. Tumis sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing. Masukkan daging dan kacau rata.
4. Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk. Jika belum empuk, boleh ditambahkan air.
5. Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka makan. Biarkan kuah mendidih lama-lama supaya ianya sebati dengan air daging.
Nota : Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.
6. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, tomato (jika guna), cili padi atau cili hijau dan merah. Sesuaikan rasanya dan tutup api.
7. Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun sup. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment