KEK PISANG

Tuesday, August 13, 2019

DAGING MASAK KICAP ...










DAGING MASAK KICAP
MUDAH & SEDAP
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

250  gm  daging batang pinang
1  sudu besar  cili kering kisar
1  sudu besar  sos cili
3-4  sudu besar  kicap manis
Sedikit cuka makan
1  biji  bawang besar  ~  hiris
1  biji  tomato  ~  belah 4  (me :  tambah)
4  tangkai  cili padi ATAU  cili hijau & merah
Daun bawang/daun sup/daun ketumbar  ~  hiris


Bahan Tumis :

3  ulas  bawang merah  ~  hiris
2  ulas  bawang putih  ~  hiris
1/2  inci  halia  ~  hiris
1  batang  serai  ~  ketuk
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

1.  Daging dipotong seperti kiub.  Jangan dihiris nipis atau kecil.  Daging kemudiannya dilumur garam dan serbuk kunyit, ketepikan.  Sementara itu, boleh disediakan bahan-bahan lain.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dihiris.  Masukkan sekali bunga lawang dan kulit kayu manis serta serai.  Tumis sehingga wangi.

3.  Masukkan cili kering kisar dan kacau rata sehingga cili garing.  Masukkan daging dan kacau rata.

4.  Masukkan sedikit air dan biarkan daging sehingga empuk.  Jika belum empuk, boleh ditambahkan air.

5.  Setelah daging empuk, masukkan sos cili, kicap manis dan cuka makan.  Biarkan kuah mendidih lama-lama supaya ianya sebati dengan air daging.
Nota :   Masukkan air secukupnya untuk dijadikan kuah.

6.  Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dihiris, tomato (jika guna), cili padi atau cili hijau dan merah.  Sesuaikan rasanya dan tutup api. 

7.  Sebelum dihidangkan, tabur dengan daun bawang atau daun sup.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment