MUFFIN ROTI SARDIN
sumber : Ilham Dapur ...
Bahan-Bahan :
5 keping roti ~ koyak-koyak
1 tin kecil sardin ~ ambil ikan saja
1/2 labu bawang besar ~ hiris nipis
200 ml susu segar
2 biji telur ~ kocok dengan garfu (me : gred A)
1 sudu kecil minyak zaitun
Sedikit cili merah ~ hiris
Sedikit daun bawang ~ cincang
Sedikit garam
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C, sapu sedikit mentega pada acuan muffin.
2. Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak sekejap kemudian masukkan sardin (ikan saja), tekan dengan garfu sekadar isinya berderai, padamkan api.
3. Sebatikan telur, susu segar dan sedikit garam, tuangkan ke atas roti, masukkan cili merah dan daun bawang, sebatikan.
4. Isi separuh acuan muffin dengan roti kemudian masukkan sardin, tutup pula dengan roti dan atasnya letakkan sedikit sardin lagi.
5. Bakar selama 20-25 minit atau sehingga perang. Sedia untuk dihidangkan ketika masih panas bersama sos pilihan.
No comments:
Post a Comment