KEK PISANG

Sunday, August 11, 2019

KARI TELUR ...









KARI TELUR SEDAP
sumber :    iResipi.com




Bahan-Bahan :

4-6  biji  telur rebus  ~  dikupas kulit
2  biji  ubi kentang  ~  dibelah 4 atau 6  (me :  ganti dengan lobak merah)
4-5  sudu besar  serbuk kari daging  ~  dibancuh dengan sedikit air
1/2 - 1  cawan  santan
1/2  sudu kecil  halba campur
1  tangkai  daun kari  (me :  tak letak sebab tiada)


Bahan Tumbuk/Hiris :

2  biji  bawang kecil
2-3  ulas  bawang putih
2  cm  halia


Cara Memasak :

1)  Panaskan kuali dengan lebih kurang secawan minyak masak dan goreng telur yang telah direbus tadi.  Kemudian angkat dan ketepikan.

2)  Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk.  Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, daun kari dan halba campur hingga kekuningan dan naik bau.

3)  Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari tadi.  Tunggu sehingga pecah minyak.  Ubi kentang boleh dimasukkan sekali untuk mempercepatkan ubi kentang empuk dan lembut.

4)  Apabila kuah kari sudah pecah minyak bolehlah dimasukkan santan dan sedikit air ikut kepekatan kuah yang diingini.

5)  Perasakan dengan sedikit garam dan boleh ditambah serbuk perasa.

6)  Setelah mendidih bolehlah dimasukkan telur dan siap sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment