Sunday, August 11, 2019
KARI TELUR ...
KARI TELUR SEDAP
sumber : iResipi.com
Bahan-Bahan :
4-6 biji telur rebus ~ dikupas kulit
2 biji ubi kentang ~ dibelah 4 atau 6 (me : ganti dengan lobak merah)
4-5 sudu besar serbuk kari daging ~ dibancuh dengan sedikit air
1/2 - 1 cawan santan
1/2 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari (me : tak letak sebab tiada)
Bahan Tumbuk/Hiris :
2 biji bawang kecil
2-3 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara Memasak :
1) Panaskan kuali dengan lebih kurang secawan minyak masak dan goreng telur yang telah direbus tadi. Kemudian angkat dan ketepikan.
2) Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi, daun kari dan halba campur hingga kekuningan dan naik bau.
3) Kemudian masukkan bancuhan serbuk kari tadi. Tunggu sehingga pecah minyak. Ubi kentang boleh dimasukkan sekali untuk mempercepatkan ubi kentang empuk dan lembut.
4) Apabila kuah kari sudah pecah minyak bolehlah dimasukkan santan dan sedikit air ikut kepekatan kuah yang diingini.
5) Perasakan dengan sedikit garam dan boleh ditambah serbuk perasa.
6) Setelah mendidih bolehlah dimasukkan telur dan siap sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment