KEK PISANG

Wednesday, August 7, 2019

KUIH KASWI LABU ...









KUIH KASWI LABU
sumber :    tiffinbiru@CMG ...
hasil :    15 biji




Bahan-Bahan :

200  gm  labu yang telah dikupas kulitnya
90  gm  gula pasir  (resipi asal guna 100 gm)
125  ml  santan pekat  (me :  guna santan kotak)
125  gm  tepung ubi *
125  gm  tepung gandum *
1  sudu besar rata  tepung jagung *  ( * disatukan & gaul rata )
175  ml  air
1/4  sudu teh  garam
1/2  sudu teh  air kapur makan
Beberapa titik pewarna makanan kuning telur  (optional)
1  helai  daun pandan  ~  disimpul
Kelapa parut putih + secubit garam =  gaul rata & kukus 5 minit, sejukkan.


Cara-Cara :

1.  Kukus labu sehingga lembut, ketepikan.  Santan, gula, garam, air dan daun pandan dimasukkan ke dalam periuk kecil.  Masak dengan api kecil sambil dikacau sehingga gula larut, tak perlu sampai mendidih.  Sejukkan dan tapis.

2.  Masukkan labu ke dalam mesin pengisar/blender bersama santan yang telah dimasak tadi.  Kisar halus dan tuangkan ke dalam mangkuk.  Masukkan tepung yang telah disatukan tadi sedikit demi sedikit sambil dikacau dengan whisk sehingga licin.  Kemudian tapis, tambahkan pewarna makanan kuning telur dan air kapur.  Kacau sehingga semua rata dan sebati.

3.  Panaskan kukusan, balut tutup kukusan dengan tuala dapur bersih.  Sapu acuan kuih lompang dengan sedikit minyak masak.  Tuangkan bancuhan kuih ke dalam acuan sehingga hampir penuh.  Kukus selama 20 minit, guna api sederhana.  Bila masak, sejukkan sekejap, keluarkan kuih dari acuan.  Gaul dengan kelapa parut dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment