Monday, August 26, 2019
MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN ...
MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin saiz sederhana
1 tangkai bunga kantan ~ belah 4 (saya tak letak)
1 ikat daun kesum
1 sudu besar pes asam jawa Adabi atau boleh guna air asam jawa
Garam & serbuk perasa secukupnya
Kacang bendi secukupnya
Minyak masak
Bahan Kisar :
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling atau 20 tangkai cili kering direndam hingga kembang
1 ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Kisar bawang-bawang, halia dan belacan. Tumis bahan kisar sehingga wangi dan masukkan cili giling. Masak sehingga cili benar-benar masak. Bila naik minyak, masukkan bungan kantan, jika guna bunga kantan.
2. Masukkan 1/2 blender air (agak-agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih, baru dimasukkan ikan dan asam jawa.
3. Renehkan di atas dapur dan masukkan daun kesum, kacang bendi, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
NOTA : Jika terlebih masam, tambah air. Mesti kena ada rasa masam dan pedas, baru sedap.!!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment