KEK PISANG

Thursday, August 1, 2019

ROTI BUTTER SUGAR BUN ...










RESEPI ROTI BUTTER SUGAR BUN
sumber :    FB@resepibonda.my
kredit :    Rohaidah Haron
(sedap & sangat lembut, gebus)...




Bahan-Bahan :

500  gm  tepung gandum/tepung roti  (me :  tepung roti)
2  sudu besar  susu tepung
200  ml  air suam/susu suam  (me :   air suam)
1  paket  yis Mauripan  (11 gm)
4  sudu besar  gula pasir
2  sudu besar  susu pekat manis
2  biji  telur  (1 biji untuk roti - me :  gred A & 1 biji untuk eggwash)
1  sudu besar  shortening  (lemak sayur)
2  sudu besar  marjerin
Buttercup & gula pasir  (untuk hiasan)


Cara-Cara :

1.  Satukan air suam + gula pasir + susu pekat manis + yis Mauripan dalam satu bekas, kacau rata dan biarkan mengembang selama 10-15 minit.

2.  Campurkan tepung gandum + susu tepung dalam satu bekas lain.  Bila yis dah kembang, masukkan 1 biji telur, kacau rata bagi sebati.

3.  Tuangkan yis + telur ke dalam tepung, bolehlah mula uli sampai sebati.  (Masa ni tepung agak kering).

4.  Akhir sekali masukkan 1 sudu besar shortening dan 2 sudu besar marjerin, uli sampai licin atau elastik (masa mula-mula uli adunan tepung agak berminyak, jangan risau uli jer, lama-lama ia akan sebati dan cantik).

5.  Biarkan adunan kembang sekali ganda selama 30-40 minit.  (bergantung pada cuaca juga).

6.  Dah kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan udara selepas itu bolehlah timbang, (saya timbang 30 gm setiap satu).  Bulat-bulatkan adunan sampai habis, susun dalam loyang yang disapu dengan sedikit shortening, kemudian tutup dengan kain/kitchen towel lembap (supaya tidak kering), biarkan naik lagi.

7.  Sebelum bakar, sapukan eggwash (1 biji telur + 1 sudu besar air, pukul sebati), barulah cantik.  Gunting permukaan doh, selitkan butter dan taburkan gula pasir.

8.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit (ikut oven masing-masing).  Bila dah masak bolehlah disapukan butter cair supaya cantik berkilat.



No comments:

Post a Comment