KEK PISANG

Thursday, August 15, 2019

KUIH DADAR INTI COKLAT ...










RESEPI KUIH DADAR INTI COKLAT
sumber :    FB/resepibonda.my@Nor Izan Mustapha...




Bahan-Bahan :

1  cawan  susu segar
1  cawan  tepung gandum  (125 gm)
1  biji  telur  ~  kacau sedikit  (me :  guna gred A)
1  sudu besar  butter/marjerin/minyak
1/2  sudu teh  esen vanilla
1/4  sudu teh  garam
1/2  sudu besar  serbuk koko


Cara-Cara :

1.  Cairkan butter/marjerin.  Satukan bersama bahan-bahan lain kecuali serbok koko.  Kacau sebati dan tapis.  Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau terlalu cair.

2.  Ambil 1/3 cawan adunan dan campurkan serbuk koko, kacau sebati.  Panaskan pan non-stick guna api kecil dan sapu sedikit minyak.

3.  Tuangkan sedikit adunan plain dan paipkan adunan coklat atasnya (buat corak ikut kreativiti).

4.  Biarkan masak dan angkat bila bahagian atas kering.  Letakkan bahagian bercorak di bawah.  Letakkan coklat spread dan  gulung.

NOTA :    Boleh letak filling/inti lain bersama coklat spread (cream cheese/parutan cheese cheddar/pisang dll).


Bahan Filling/Inti Coklat :

1  cawan  susu segar
3/4  cawan  serbuk malt coklat atau ganti dengan Milo  (90 gm)
4  sudu besar  serbuk koko
1/4  cawan  tepung jagung  (30 gm)
1  sudu besar  gula pasir  ~  boleh tambah jika suka manis
1  sudu besar  butter


Cara-Cara :

1.  Satukan semua bahan kecuali butter.  Whisk sebati sehingga semua larut.

2.  Masak atas api kecil dan sentiasa dikacau sehingga pekat.  Tutup api, masukkan butter dan kacau sebati.  Sejukkan.


NOTA :

i)  Tahan sehingga 2 minggu jika simpan dalam peti ais.
ii)  Guna sudu kering tiap kali nak ambil coklat.
iii)  Untuk tekstur lebih halus, blend sekejap coklat, jika suka.

No comments:

Post a Comment