KEK PISANG

Wednesday, August 7, 2019

RENDANG DAGING VERSI LEBUR ...









RENDANG DAGING VERSI LEBUR
sumber :    TeratakMutiaraKasih@linapg...




Bahan-Bahan :

1/2  kg  daging pejal  ~  dipotong kiub
1/2  kg  santan pekat
4  labu  bawang besar  ~  kisar
6  ulas  bawang putih  ~ kisar
6  ulas  bawang merah  ~  kisar
2  inci  halia  ~  kisar
2  inci  lengkuas  ~  kisar
10  batang  serai  (4 batang dikisar, 6 batang diketuk)
20  tangkai  cili kering  ~  rebus/rendam hingga lembut & kisar
2  paket  kerisik
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1  helai  daun kunyit  ~  diracik halus
2  keping  asam gelugor
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

Satukan semua bahan, renehkan sehingga pecah minyak.
Sesuaikan rasa.

ATAU :

Boleh juga tumis bahan kisar dengan sedikit minyak.


NOTA :

Saya gunakan api yang kecil dan kuali bertutup untuk masak rendang ini.  Kacau sekali sekala.  Asam gelugor dikeluarkan selepas 1 jam agar tidak mahu rasa masam  over power rendang ini.
Saya suka rendang yang basah-basah.  Kalau nak lebih kering, kacau lagi sehingga menepati citarasa masing-masing.

No comments:

Post a Comment